Fast Såpa

Fast Såpa

I många år har jag fått frågan om att göra fast såpa och i lika många år har jag hävdat att flytande såpa är mycket mera användbar. Det finns vissa svårigheter med att göra fast såpa också, då man enligt min expert och tidigare såpkokare ska vara uppmärksam på järtecken i såpkoket när man gör fast såpa! Det har vi minsann märkt nu då vi krupit till korset och försökt oss på att göra fast såpa.

Att vi nu gör ett försök är ju naturligtvis efterfrågan och det helt rimliga argumentet att inte frakta vatten som man kan tillsätta själv. Nu är det så att de flesta nog inte vet hur pass svårt det är att blanda fast såpa med vatten. Man får ta riktigt varmt vatten och vispa rejält!

Man kan göra fast såpa på enklare sätt med olika tillsatser men om vi ska göra den så får det bli som man gjorde förr i tiden och det är där utmaningen ligger. Varje kok har varit en ny överraskning. Från början var såpan fast o fin tills vi fyllde den i våra fina plåtburkar. Då gick det bara nån vecka innan såpan började lösa upp sig och bli rinnig ovanpå men fortfarande fast längre ner i burken. Det visade sig gå mycket bättre i plastburkar så vi var tvungen att byta förpackning.
Efter konsultation med experten , visade det sig att det där med konsistens var ett problem även förr i tiden och ändå besvärligare då, när man packade såpan i vaxat papper.

Vi fortsätter med tillverkningen och hoppas på färre bakslag ju mer vi gör. Vi ska väl lära oss järtecknen så småningom!