Då Såpa använts väldigt länge finns det också stor kunskap om hur man använder den.                                      Förslagen på denna sida är både allmänt kända och vad publiken på mässor berättat för mig sedan tillverkningen startades.

 

Altaner och trallar 

Högaktuellt att snygga till sina altaner, trädäck och trappor och mest lättarbetat är det med Traditionell talloljesåpa. HälsingeSåpa är en gammaldags fet såpa som fungerar utmärkt till ändamålet. Många som ringer och frågar hur man gör så jag försöker berätta hur jag gör utan att för den skull påstå att det är det enda och bästa sättet.
Ny impregnerad trätrall behöver ingen behandling men bör ju hållas ren så att mögel och mossa inte får fäste. Nytt obehandlat virke behöver fett för att bli lite smutsavvisande och äldre virke behöver rengöras och återfettas.
Jag gör likadant oavsett virkets beskaffenhet, men oftare ju torrare träet är. Minst arbetskrävande är det att göra detta efter regn då smutsen fått hjälp av vätan att lösas upp. Bearbeta några m2 åt gången: slå på koncentrerad såpa, ta vatten i borsten och skura upp ett skum (skura alltid i träets längdriktning) som Du sedan spolar av med slang innan skummet hunnit torka in. Viktigt att undvika direkt solsken då risken är att skummet torkar innan man hunnit spola, det är också anledningen till att man arbetar med ett mindre område åt gången. I skummet finns smutsen och kvar i träet finns resten av den feta såpan. Man kan efterbehandla med ren såpa som infettning eller en lösning med 50-50 såpa vatten  ( 1 liter räcker till 10-12 m2 ) om träet är väldigt torrt. Ibland får man lov att göra det upprepade gånger. 

 
Ursprungsbehandling av trägolv
Med HälsingeSåpa kan man även ursprungsbehandla trägolv och naturligtvis annan träinredning. Alternativet är speciell golvsåpa . Man kan inte använda vanlig såpa som säljs i butik då den oftast inte är tillräckligt fet. Olika behandlingsmetoder rekommenderas beroende av träslag och golvets ålder.

 

Utdrag ur egen beskrivning:
 
"Nu har jag egen erfarenhet av att ursprungsbehandla trägolv och delger er gärna av mina erfarenheter. Det började med nytt furugolv i köket. Jag penslade på rikligt med koncentrerad såpa och det torkade in på bara några timmar. Därefter gjorde jag om behandlingen 2 ggr vilket visade sig vara 1 gång för mycket ! Jag fick torka bort överskottet med mycket skummande som följd och resultatet blev ett något flammigt golv. Men fortsättningsvis torkade jag golvet 1 ggr / vecka med ganska mycket såpa och det blev riktigt fint. De ytor som inte nöttes blev mättad fortare och där behövdes mindre såpa. Första sommaren knäskurade jag golvet med såpa på golvet, vatten i borsten och en separat hink med rent vatten och trasa att ta upp lortvattnet med. Golvet blev som nytt! Nu torkar jag som vanligt under året men knäskurar ordentligt 1 gång / år.
 
Att jag redan efter första behandlingen kunde ta bort rödbetsspad, färsk dill, sot och färgat avtryck från en plastpåse som stått för länge fick mig att häpna. Bara såpa på en svamp med lite vatten så gick det bort. Samma med rött vin. Att de tydligaste fläckarna berodde på rent vatten var lite konstigt men de togs ju ännu lättare bort med såpa.
 
Jag har idag ett golv som fortfarande är ljust, det har börjat gå mot ljust grått, är sammetslent att gå på barfota och får aldrig solblekta ytor där mattorna legat. Såpat trägolv är toppen !
 
Det är alltså ganska lätt att nå ett bra resultat på kort tid med HälsingeSåpa. Att flera rekommenderar att först blöta golvet med kallt vatten är något jag inte kan förstå då det säger sig själv att ett obehandlat trä som blir utsatt för väta sväller och det finns risk för att de fina fibrerna reser sig när det torkar. Det innebär att ni kan behöva slipa om golvet med fint papper.
Merarbete är jag inte förtjust i…"

 
 
 
 
Bada hunden i såpa
Såpan återfettar huden och trampdynorna. Många hävdar att såpbadade hundar får ett skydd mot fästingar. Vid misstänkt angrepp av rävskabb, bada upprepade gånger med såpa.
 
Tvätta sår i såplösning
ger ökad blodgenomströmning vilket i sin tur ger snabbare läkning säger användarna.
 
Doppa kittkniven i såpa
för att få en jämn o fin yta på kittet.
 
Pensla såpa på fönsterglaset
istället för att tejpa när Du ska måla.
 
Använd såpa till all rengöring i hemmet
Alla golv, målade ytor, torka av skinnmöbeln och ugnsrengöring mm. Tvätta bilen, båten och husvagnen. Såpan är effektiv och skonsam.
 
Återfettar lister
runt bildörrarna och alla lister på husvagnen.
 
Fläckbortagning
För tvätt även i tvättmaskinen, bra för kläder som annars kräver sköljmedel.1 dl är tillräckligt annars kan kläderna få en fet hinna.
 
Bekämpa skadeinsekter på växter
5% lösning.
 
Blanda såpa i rödfärgen
så blir den mer lättstruken och tränger lättare in i träet.
 
Pensla på taknocken (fast såpa eller indunstad flytande såpa)
Såpan avges successivt med hjälp av regn och gör att mossa inte växer på takpannorna. (Halt tak!)
 
Som imskydd på badrumspegeln
Polera in outspädd såpa.
 
Använd såpa istället för fett vid olika monteringsmoment 
 
Som handrengöring
ta koncentrerad såpa direkt på händerna och skölj sedan med vatten. Såpan återfettar huden.
 
Några droppar
i spolarvätskan gör att vindrutetorkarna inte gnisslar. Smörj även gummilister med såpa.
 
1 kaffekopp
i badvattnet, stimulerar blodcirkulationen och man blir härligt varm efteråt hävdar många med värk.
 
1 kapsyl
i blomvattnet, 1 ggr/vecka ger fina gröna växter. ( per ca 2 liter) Jodå, det fungerar!
 
Smörj in gummistövlar
så att gummit inte spricker.
 
Skura gravstenen med såpa
Mossan försvinner och stenen blir skinande blank.
 
 
Också till..
Fotbad
Tovning av ull
Smörja gångjärn som gnisslar
Penselrengöring